De betekenis van het woord "Mexico"

De naam Mexico vindt zijn oorsprong in de tijd van de Azteken, die ook wel Mexicas werden genoemd. De Azteken waren een volk van strijders die kwamen uit de plaats Aztlán, waarvan men denkt dat het in het noordwestelijke gedeelte van Mexico heeft gelegen. Zij kwamen in het begin van de 13e eeuw aan in de Vallei van Mexico en in 1325 vestigden zij zich op een klein eiland in het Texcocomeer.

Het oude woord voor Mexico, de plaats waar de Mexicas woonden, was "Metztlixcictlico", en is opgebouwd uit drie klanken uit de oude Nahuatl taal, gesproken door de Azteken:

  • Metztli betekent maan
  • xictlii betekent navel of centrum
  • co betekent plaats

Metztlixcictlico betekent dus plaats in het midden van de maan (of navel van de maan). De Azteken noemden het Texcocomeer het meer van de maan en in het midden lag Tenochtitlan, hun hoofdstad (nu Mexico Stad genoemd). Toen de Spanjaarden arriveerden in 1519 vonden zij het moeilijk om de hele naam Metztlixcictlico uit te spreken en dus werd het woord ingekort tot Mexico.

Het land Mexico 

Mexico heeft een oppervlakte van 1.967.183 km2 en is daarmee het op een na grootste land van Latijns-Amerika. Het noordelijke deel van Mexico is laag, droog dun bevolkt en grenst aan de Verenigde Staten. Het midden en zuiden van Mexico zijn hoger gelegen gebieden met de vulkanen Orizabo (5760m), Popocatepetl (5452m) en Iztaccihuati (5286m). 

In het oosten ligt het onder toeristen populaire schiereiland Yucatan (Cancun en Playa del Carmen). 

Mexico wordt ook wel het land van de drie culturen genoemd. Het land is reusachtig groot, vol tegenstrijdigheden en enorm fascinerend. Het is beslist meer dan een bezoekje waard. De tempels van Maya's liggen verspreid over Mexico en zijn vrijwel allemaal te bezoeken

De cultuur

  • is 100% Latijns-Amerikaans een kleurrijke en passievolle machocultuur doordrenkt met religie, tradities en feest. De Spaanse invloeden uit de tijd van de kolonisatie zijn hier duidelijk merkbaar.
  • In Mexico spreekt men Spaans en
  • het katholieke geloof neemt ene zeer belangrijke positie in in het dagelijks leven van de Mexicanen.

De vlag van Mexico

De Mexicaanse vlag bestaat uit een rechthoek die in drie gelijke verticale banen: links een groene, in het midden een witte en rechts een rode baan. In de middelste strook staat het nationale embleem. De betekenis van de kleuren van de Mexicaanse vlag stamt uit de tijd van de Onafhankelijkheidsoorlog met Spanje (1810 tot 1821).

Oorspronkelijk waren er verschillende Mexicaanse groeperingen die vochten voor de opbouw van een nieuwe natie. Toen deze groepen tot overeenstemming kwamen en Het Leger van de Drie Garanties (El Ejercito Trigarante) vormden, besloten zij dat de nieuwe natie een onafhankelijke monarchie moest zijn, één godsdienst moest hebben en moest instaan voor de vereniging van alle Mexicanen.

De betekenis van de kleur:

  • Groen voor onafhankelijkheid, hoop
  • Wit voor godsdienst , eenheid zuiverheid en eerlijkheid
  • Rood voor vereniging, bloed van de nationale helden

Embleem

Het nationale embleem is een adelaar die een slang in zijn bek heeft. De adelaar staat op een nopalcactus. Het embleem dateert uit de tijd toen de Azteken naar de Vallei van Mexico kwamen en is gebaseerd op de legende van de stichting van de Azteekse hoofdstad, Tenochtitlán.

De valuta van Belize is de Belizaanse dollar.
De valuta van Belize is de Belizaanse dollar.

Mexico heeft;

  • 31 staten en 1 federaal district
  • Spaans als officiële taal. Verder worden er verschillende Maya, Nahuati en andere regionale inheemse talen gesproken.
  • 4.353 km aan landgrenzen; Belize 250 km, Guatamala 962 km en de Verenigde Staten 3.141 km
  • als hoogste punt de Volcan Pico de Orizaba , welk 5700 meter hoog is.
  • als laagste punt de Laguna Salada met -10 meter.
  • is een Federale republiek. Op 16 september 1810 verklaarde Mexico zich onafhankelijk, op 27 september 1821 werd dit erkend door Spanje
  • tijdsverschil met Nederland zomertijd 7 en wintertijd 6 uur vroeger

We zijn geland in Cancun. Dit is een plaats met weinig bezienswaardigheden. Het belangrijkste is dat er een hotel is waarvan uit de rondreis kan beginnen zonder eerst een aantal  uren in de bus te zitten bij aankomst. Toch is een klein beetje informatie wel leuk.

Cancun is een van de bekendste badplaatsen van Mexico en heeft  530.000 inwoners merendeels tijdelijke behuizing van de werknemers van de hotelzone. Vandaar dat de stad ook nauwelijks een Mexicaans karakter heeft. Er is een 5 km lange hotelzone, een moderne boulevard met veelal luxe all-inclusive hotels, 20 km wit koraal-zandstrand, schitterend aqua-blauwe zee, moderne nachtclubs en winkelcentra. Deze hotelzone loopt van Playa las Perlas tot Punta Nizuc in het zuiden van Cancun tussen de Caribische Zee en de lagune Nichupte. En het hele jaar van een tropisch klimaat.  Jaarlijks bezoeken meer dan 3 miljoen toeristen de belangrijkste badplaats van Mexico. Verder kun je heel veel dagtochtjes maken van hieruit.

Op rotondes staan monumenten maar verder dan een uitleg; voor de historie van Mexico kom je niet maar ze zijn wel mooi zo ook de beelden bij het Raadhuis van Nelson Mandela, Gandhi en Benito Juarez. Het raadhuis is nog verlicht ter gelegenheid van de onafhankelijkheid dag 16 september 

De vlag

  • De vlag van Belize is op 21 september 1981 aangenomen.
  •  heeft een blauw veld met boven en onder een smalle rode baan. In het midden staat het wapen van Belize afgebeeld.
  • is het symbool van eenheid.
  • is op de twee rode banen het zelfde als de vlag toen het land nog de naam Brits-Honduras had. 

Het wapen van Belize

  • werd op de zelfde dag als de vlag aangenomen op 21 september 1981, de dag van de onafhankelijkheid (van het verenigd Koninkrijk).
  • Het wapenschild in het midden staat voor een mahonieboom.
  • Het schild toont boven in twee vakken het gereedschap van houthakkers en onderin een schip symboliserend de handel over zee en de scheepsbouw.
  • Het schild wordt gedragen door twee mannelijke figuren van een verschillend ras.
  • De een draagt een houthakkersbijl en de andere een peddel.
  • Onder het schild het motto: "Sub umbra floreo" ( "In de schaduw floreer ik")
  • Rond het geheel een rand met 25 bladeren.
De valuta van Belize is de Belizaanse dollar.
De valuta van Belize is de Belizaanse dollar.

Belize

is het voormalige Brits Honduras. Het land grenst aan Mexico, Guatemala en de Caribische Zee en kent een democratie.

Het heeft een oppervlakte van 22.966 km², waarvan 0,7% water. Bijna 50% van het land is beschermd gebied.

De grootste stad is Belize City. Het land werd voor de komst van de Spanjaarden bewoond door de Maya's. In de 17e eeuw werd het gebied door Britse houthandelaren en zeerovers gekoloniseerd.

In 1840 werd het officieel een Britse kolonie welke in in 1964 intern zelfbestuur kreeg en in juni 1973 de naam veranderde in Belize. In de 18e en 19e eeuw exporteerde het land veel hout van de mahonieboom.

Guatemala dat  reeds twee eeuwen aansprak maakte op het gebied erkende het land pas in 1991.

Belize heeft; 

  • 6 districten Belize, Cayo, Corozal, Orange Walk, Stann Creek en Toledo
  • als officiële taal Engels, wat door 3,9% van de bevolking wordt gesproken. Andere talen zijn; Spaans 46%, Creools 32,9%, Maya dialecten 8,9%, Garifuna 3,4%, Duits 3,3%, Anders 1,4% en Onbekend 0,2%
  • religie Rooms-katholiek 49,6%, Protestant 27% (Pentecostalist 7,4%, Anglicaans 5,3%, Zevende Dag Adventist 5,2%, Mennonist 4,1%, Methodist 3,5%, Jehova's getuige 1,5%), Anders 14% en Geen 9,4%
  • 516 km aan landgrenzen; Guatamala 266 km en Mexico 250 km
  • een Parlementaire monarchie.
  • is sinds 21 september 1981, van het Verenigd Koninkrijk

Grensovergang

We rijden eerst naar de grens met Belize. Je snapt dat het altijd heel voorzichtig moet gebeuren als je al foto's kan maken. De procedure duurde een half uur dat viel mee. Uit de bus stappen, koffer pakken, formulier invullen door de douane, naar de banden koffers weer van de band afhalen zo min mogelijk praten en door lopen naar buiten en wachten op de anderen en dan uiteraard weer de koffers in de bus en we gaan weer op weg. En als we allemaal in de bus zitten rijdt de bus nog even bij het ontsmettingshuisje langs jawel de bus moet afgespoten worden voordat hij Belize inrijdt.

We zien heel veel vlaggetjes in Belize. Morgen 21 september is het onafhankelijkheidsdag en dat betekend feest! Nee wij gaan aan het eind van de dag de grens naar Guatemala over er is weinig kans om hier te overnachten.

Dit was een kort bezoek aan Belize we rijden door naar de grens met Guatemala.

Hier was nog een leuke wisseling van nummerborden. Binnen bij de douane verliep alles eigenlijk redelijk goed.  Met foto's maken bij de grenzen is het natuurlijk altijd oppassen geblazen maar je ziet het was lekker rommelig

De vlag van Guatemala

heeft drie verticale banen; licht blauw, wit, licht blauw met in het midden van de witte baan het wapen van het land.

De vlag is gebaseerd op de vlag van de V.S. van Centraal-Amerika.

  • De twee blauwe banen symboliseren de Stille- en de Atlantische Oceaan/ Caribische Zee waartussen het land ligt.
  • De witte baan staat voor het land en symboliseert de zuiverheid van de waarden van het land.
  • Midden in het wapen een perkament rol met de tekst "Libertad 15 de septembre de 1821" ("Vrijheid op 15 september in 1821"), de dag dat het land onafhankelijk werd.
  • Boven op het perkament de nationale quetzal-vogel.
  • In het midden twee gekruiste geweren en sabels welke symbool staan tot het recht het land te verdedigen.
  • het geheel is omringt met twee olijftakken welke symbool staan voor de vrede.

De republiek Guatemala

grenst (met de klok mee) aan Mexico, Belize, de Caribische Zee, Honduras, El Salvador en de Stille Oceaan.

Het land heeft een oppervlakte van 108.889 km², waarvan 0,4% water. De hoofdstad is Guatemala-Stad. De landstaal is Spaans.

Het land is rijk aan vulkanen waarvan sommige een hoogte hebben van 4000 meter. In het binnenland bevinden zich de beroemde ruïnes van de Maya's te Tikal.

Guatemala was van de 4e tot de 11e eeuw het gebied van de Mayabeschaving.

In 1523 werd het land veroverd door de Spanjaarden onder leiding van Pedro de Alvarado. Rond 1550 was het land grotendeels in handen van de Spanjaarden, maar het zou tot 1697 duren eer het laatste bolwerk van de Mayastaat, Tayasal, zou vallen. Guatemala werd een deel van het onderkoninkrijk Nieuw-Spanje.

In 1821 werd het als een onderdeel van het Mexicaanse keizerrijk onafhankelijk van Spanje. Slechts enige jaren later scheidde het zich met enkele andere Centraal-Amerikaanse landen af als de Verenigde Staten van Centraal-Amerika. Deze federatie hield op te bestaan in 1840 en werd Guatemala een republiek. Tot deze federatie behoorden de landen Guatemala, El Salvador, Honduras, Nigaragua en Costa Rica.

Guatamala heeft;

  • 22 departementen;
  • religie Rooms-katholiek, Protestant en Inheems maya
  • als officiële taal Spaans, door 60% van de bevolking gesproken en nog 23 officiële Amerindiaanse talen gesproken door 40% van de bevolking. De meest gesproken verianten zijn; Quiche, Cakchiquel, Kekchi, Mam, Garifuna en Xinca
  • als hoogste punt in Guatamala is Volcan Tajumulco ,  4211 meter hoog.
  • als laagste punt de Grote Oceaan met 0 meter.
  • is Republiek.
  • Guatamala heeft 1.687 km aan landgrenzen; Belize 266 km, en El Salvador 203 km, Honduras 256 km en Mexico 962 km
  • is sinds 15 september 1821 afhankelijk van Spanje