Washington

New Jersey Terugblik USA/Canada

 

Washington D.C. 

Hoofdstad van de Verenigde Staten D.C staat voor District of Colombia. Het federale district behoort tot geen enkele staat, omdat men wilde dat geen enkele staat invloed kon uitoefenen op de regeringshoofdstad. De stad is vernoemd naar de eerste president van Amerika, George Washington en ligt aan de rivier de Potomac.

De stad heeft geen wolkenkrabbers of andere hoge gebouwen, zij heeft brede lanen en mooie in Griekse stijl gebouwde panden. Het belangrijke gebied voor de toerist is downtown. De buitenwijken van Washington D.C. kunnen een aardig beeld geven over het verval. De minder bedeelde bevolking die er woont is arm en als ze al werk hebben dan is dat in de industrie en betreft het laagbetaalde banen. In Downtown ziet men in het geheel niets van deze verloedering.

In 1792 wordt begonnen met de bouw van het Witte Huis en het Capitool, het gebouw waar de Amerikaanse Senaat en het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (het Congres) zetelen. In 1800 worden die gebouwen in gebruik genomen. George Washington is dan al president af en daardoor de enige president die nooit in het Witte Huis heeft gewoond.

De vlag 

van Washington D.C. bestaat officieel sinds 15-10 1938, bestaat uit 3 rode sterren boven twee horizontale rode banden op een witte achtergrond. De vlag is gebaseerd op het familiewapen van de familie van George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten, naar wie de stad Washington is vernoemd.

Arlington National Cemetery

is de grootste militaire begraafplaats van het land en dient als de laatste rustplaats voor meer dan 400.000 militaire veteranen en hun naaste familie uit de frontlinies van Irak en Afghanistan, evenals de Wereldoorlogen I en II, het Koreaanse conflict, Vietnam, de Koude Oorlog en de Amerikaanse Burgeroorlog.

Het ligt op een heuvel aan de rivier de Potomac, precies tegenover Lincoln Memorial.  In het Visitor Center, vind je plattegronden en gidsen en heb je bovendien de mogelijkheid een shuttlebus te nemen.

Op de begraafplaats zijn elke weekdag nog tussen 27 en 30 begrafenissen. De begraafplaats is het gehele jaar open voor diegenen die willen rondkijken en hun respect tonen. Wij waren er op zondag dus geen begrafenis zien plaatsvinden.

We gaan binnen via het info-center maar dan moeten we wel eerst netjes in de rij staan haha.

De foto's zijn rond de toegang van het terrein.

Als je hier rondloopt gaat er heel wat door je heen. Van hieruit heb je ook zicht op het Capitool en de Obelisk zoals je ziet.

Vaak wordt de partner bij gezet in het graf die naam staat dan op de achterzijde van de steen. Zo inmens groot zo'n serene rust. Ja het maakte veel indruk zo af en toe hoorde en/of zag je een vogeltje en heel vaak daarentegen de vliegtuigen die af en aan gaan.

Het graf van president John F. Kennedy 

Op Armistice Day, 11 november 1961, om een krans te plaatsen bij het graf van de onbekende soldaat.

Op 22 november 1963 werd president Kennedy tijdens een campagnereis naar Dallas neergeschoten en gedood.

Bij zijn begrafenis op 25 november 1963 staken Jacqueline en Robert Kennedy een eeuwige vlam aan. 2 Van Kennedy's kinderen en Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis liggen ook begraven naast de president.

Naast de Kennedy-familie zijn ook president William Howard Taft, senator Robert F. Kennedy, hooggerechtshof Justice Thurgood Marshall, wereldkampioen bokser Joe Louis, de zeven Space Shuttle Challenger-astronauten en de Tuskegee Airmen begraven op Arlington National Cemetery.

Het graf van de onbekende soldaat 

Dit graf is een eerbetoon aan niet-geïdentificeerde gevallen soldaten die hebben gevochten in de WO I & II, Korea en Vietnam. Het is een grote witte sarcofaag die 24 uur per dag, 365 dagen per jaar bewaakt wordt door Tomb Guard-schildwachten van het elite 3rd US Infantry Regiment. De wisseling van de wacht was heel indrukwekkend om te zien.

Het Memorial Amphitheater

Hoewel er in het hele land veel ceremonies worden gehouden, beschouwen velen de diensten in het Memorial Amphitheater van Arlington als de officiële ceremonies van het land ter ere van alle Amerikaanse serviceleden die dienen om de Verenigde Staten vrij te houden.

Ongeveer 5.000 bezoekers wonen elk van de 3 belangrijkste jaarlijkse herdenkingdiensten in het Amfitheater bij. Ze vinden plaats op Pasen, Memorial Day en Veterans Day en worden gesponsord door het militaire district van het Amerikaanse leger in Washington.

Het amfitheater is voornamelijk gebouwd van marmer uit Danby in Vermont. Het marmer in de Memorial Display Room is  geïmporteerd uit Botticino in Italië. Het herbergt plaquettes en andere huldeblijken ter ere van de 4 dienaren die bij het graf van de onbekende soldaat zijn begraven. Een kleine kapel bevindt zich onder het amfitheaterpodium.

De namen van 44 Amerikaanse veldslagen uit de Amerikaanse Revolutie door de Spaans-Amerikaanse Oorlog zijn gegraveerd rond de friezen boven de zuilengang. De namen van 14 Amerikaanse leger-generaals en 14 Amerikaanse marine-admiraals voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog zijn aan beide kanten van het amfitheater-podium gegraveerd.

Het Memorial Amphitheater was de droom van rechter Ivory G. Kimball, die een plek wilde hebben om de Amerikaanse verdedigers te verzamelen en te eren. Het Congres gaf op 4-4-1913 toestemming voor de bouw en het gebouw werd ingewijd op 15-05-1920 door President Woodrow Wilson. 

Eén kopie van de volgende items is verzegeld in de doos die op de dag van inwijding in de hoeksteen is geplaatst:

 • De Bijbel
 • De onafhankelijkheidsverklaring
 • De Amerikaanse grondwet
 • Amerikaanse vlag (1915)
 • Ontwerpen en plannen voor het amfitheater
 • L'Enfant's kaartontwerp van de stad Washington, DC
 • Handtekening van de amfitheatercommissie
 • Een van elke Amerikaanse munt die in 1915 wordt gebruikt
 • Een van elke Amerikaanse postzegel in gebruik in 1915
 • 1914 kaart van Washington, DC
 • De congresgids
 • Boyd's City Directory voor het District of Columbia
 • Gesigneerde foto van president Woodrow Wilson
 • Het programma voor toewijding van hoekstenen
 • De Evening Star-krant over de ceremonies en de campagne om het amfitheater te bouwen

De National Mall

The Mall is een lange boulevard van ongeveer 3 km, tussen het Capitool en Washington Monument. Men noemt dit vaak het culturele hart van Washington DC. Er zijn nogal wat musea gehuisvest langs deze boulevard. Het National Museum of American History, Freer Gallery of Art, National Museum of Natural History, National Museum of African Art, National Gallery of Art, United States Holocaust Museum, National Air and Space Museum en het Hirshhorn Museum zijn allen aan The Mall gevestigd. Met andere woorden The Mall is een uitstekende plek voor musea liefhebbers. Door het bezoeken van deze musea krijgt men een goede indruk van hoofdzakelijk de Amerikaanse historie.

Dit is een groenstrook in het centrum waaraan ook de presidentiële momenten plaatsvinden.

Capitol Hill

dankt haar naam aan het iconische Capitool dat over de buurt uitkijkt.

Het wereldberoemde koepelvormige gebouw is de thuisbasis van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat van de Verenigde Staten;waar congresleden en congresleden van Amerika zaken doen, wetten bespreken en wetsvoorstellen namens het Amerikaanse volk aannemen.

Capitol Hill is een van de meest populaire plekken van de stad om te wonen, met 19e-eeuwse rowhouses en een markt plus een bruisend nachtleven en voldoende restaurantjes. Politici, jonge stafleden en toeristen trekken naar de buurt, zowel voor de overheidsgebouwen zoals het Capitool van de VS en het Hooggerechtshof als de omliggende historische, beloopbare, met restaurants gevulde blokken.

Er bevindt zich een permanente tentoonstelling over het Congres en het Capitool met authentieke historische documenten, een manshoge maquette van de koepel en interactieve elementen. 

White House

Het Witte Huis is de officiële residentie van elke president van de Verenigde Staten met uitzondering van George Washington, de 1ste president. Het statige huis dat aan het einde van de 19e eeuw werd gebouwd werd oorspronkelijk President’s Palace genoemd.

Ligging

Het ligt in de buurt van de National Mall. De plek werd in 1790 uitgekozen door president George Washington en Pierre l’Enfant, die het masterplan voor de nieuwe hoofdstad uitwerkte

Bouw

In 1792 werd met de bouw begonnen, en in 1800, toen het bijna voltooid was, verhuisde president John Adams naar het nieuwe gebouw. Sindien heeft elke president in het Witte Huis gewoond.

In 1814 vielen tijdens het binnenvallen van de Britse Troepen ging het huis volledig in vlammen op

De naam

Na de herbouw in 1817 maar reeds in 1789 was de gevel van het gebouw wit dankzij een laag witkalk die ter bescherming werd aangebracht. Al snel kreeg het echter de bijnaam ‘Witte Huis’ en in 1901 maakte president Theodore Roosevelt deze naam officiëel.

Oval office

Het huis is diverse malen uitgebreid. de belangrijkste is de toevoeging van de East- en de West Wing. Deze laatste bevat het beroemde ‘Oval Office’ (ovalen kantoor), het belangrijkste kantoor van de president. De kamer werd ontworpen naar het voorbeeld van de ‘Blue Room’, een ovalen kamer in het centrum van het Witte Huis. In totaal bevat het gebouw 132 kamers. 

De Tuin

rond het Witte Huis werd voor het eerst aangeplant door John Adams en later door heel wat presidenten en first ladies heringericht. Het beroemdste deel van de tuin werd in 1913 aangelegd door Ellen Wilson, vrouw van president Woodrow Wilson. Zij was verantwoordelijk voor de rozentuin, die later vaak gebruikt werd als locatie van officiële ceremonies ten tijde van president Kennedy. De tuin ligt vlak aan de Oval Office. De achterzijde  van het huis is weer vanuit de bus genomen

Het Pentagon

is het hoofdkwartier van het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten. Er werken meer dan 23.000 personen, zowel militairen als burgers. Het was bij de inhuldiging met ruime voorsprong het grootste gebouw ter wereld.

Het ontwerp eenvoudig maar efficiënt: een 2 ha groot centraal plein wordt omringd door 5 pentagonale ringen. De 5 verschillende delen die de pentagonale vorm creëren werden 1 voor 1 gebouwd en zodra een stuk afgewerkt was werd het in gebruik genomen. De eerste gebruikers van het Pentagon verhuisden in april 1942 en het gebouw was in januari 1943 voltooid.

Het Pentagon heeft 28 km gangen verspreid over 5 verdiepingen. Dankzij de efficiënte structuur duurt het nooit meer dan 7 minuten om van een bepaald punt naar eender welk ander punt in het gebouw te stappen.

Er werden vroeger elk uur geleide rondleidingen gegeven door geuniformeerde militairen, maar sinds de aanslag op 11 september 2001 worden nu enkel rondleidingen gegeven aan inwoners van de Verenigde Staten.

Hier geen stop dus vanuit de bus vast gelegd.

Washington Monument (obelisk)

is het middelpunt van de National Mall en is een geschenk van het Amerikaanse volk aan de grondleggers van het land. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht.

Opgericht als eerbetoon aan de eerste Amerikaanse president, is Washington Monument één van de oudste en meest herkenbare symbolen van nationale trots. Vanaf de obelisk van albast aan de westelijke zijde van de National Mall heb je een schitterende uitzicht op het Witte Huis, het Capitool, Lincoln Memorial en andere gedenktekens in de omtrek.

De werkzaamheden aan het monument begonnen in 1848, maar waren pas in 1884 gereed. Wie goed kijkt, ziet de kleine kleurverschillen in het marmer. Dit is het resultaat van een 22 jr durende bouwstop tussen 1854 en 1876 in verband met de Burgeroorlog. Dit indrukwekkende monument van 169 meter hoog, is het hoogste gebouw in Washington en bovendien het hoogste vrijstaande stenen gebouw ter wereld.

Het Washington Monument is zichtbaar vanaf ontelbare plekken op de National Mall en nog veel verder, maar pas van dichtbij krijg je echt een indruk van de grootsheid van het gebouw. 

(Je kunt met de lift naar boven in het Washington Monument. Helaas deze was ivm met renovatie niet toegankelijk. Wij hebben hem op afstand bewonderd.)

Lincoln Memorial

Historische woorden, een uitzonderlijke architectuur en een inspirerend uitzicht komen allemaal samen in dit gedenkteken voor Amerika's 16e president.

Het 5,8 m hoge beeld van Abraham Lincoln, zittend in zijn stoel, met zijn blik voor altijd gericht op Washington aan het westelijke uiteinde van de Mall is zeer indrukwekkend. Ondanks dat hij geboren werd in een nederig stulpje, groeide hij uit tot een groot man die zijn land door de Burgeroorlog leidde en een einde maakte aan de slavernij. 

Vele aspecten van dit beeldhouwwerk van kalksteen en marmer zijn symbolisch.

 • De vloeiende, Dorische zuilen vertegenwoordigen de 36 staten die er ten tijde van het presidentschap van Lincoln waren.
 • De namen van de 48 staten die er waren op het moment dat het gebouw in 1922 was voltooid, zijn in de bovenste sierlijsten gegraveerd.
 • Met zijn trappen aan de voet van de Reflecting Pool, in respectvolle herinnering, is het monument voor miljoenen Amerikanen echt een heilige plaats.
 • Het gebouw is aan de binnenkant verdeeld in 3 kamers. Aan weerkanten van het beeld van Lincoln bevinden zich de noordelijke en zuidelijke kamer, met teksten uit de 2 van de belangrijkste toespraken van de president; de toespraak in Gettysburg en de inauguratietoespraak bij zijn 2e ambtstermijn.
 • Daarboven zie je de waarden waaraan Lincoln zich gedurende zijn hele leven heeft gehouden: vrijheid, onafhankelijkheid, onsterfelijkheid, eerlijkheid, rechtvaardigheid, aanpassingsvermogen, vriendschap en liefdadigheid.

Het belang van dit gebouw en al datgene wat het vertegenwoordigt, vormen de kern van historische verzamelingen en toespraken. Wanneer je op de trap staat kun je als het ware de echo horen van de honderdduizenden mensen die naar de bijeenkomst van de dominee Martin Luther King Jr. waren gekomen toen hij de gedenkwaardige woorden sprak: “I have a dream.” Nog maar enkele jaren geleden, in 2009, hield presidentskandidaat Barack Obama zijn pre-inaugurele toespraak op dezelfde trap.

Old Downtown

loopt parallel aan The Mall en was, in tegenstelling tot heden, 100 jaar geleden het centrum van de stad. F Street was de als eerste geplaveide weg in de stad. Er waren winkels, dagbladen, bars en kerken gevestigd. Verder stonden er luxe woningen voor de hogere kringen in Washington. Men vind er een aantal leuke trekpleisters: het hoofdkantoor van de FBI waar gratis rondleidingen worden gegeven door een echte FBI agent, het Ronald Reagan Building, US National Archives, Mellon Fountain, Old Post Office en het US Navy Memorial.

De National Mall Jefferson Memorial

een monument ter nagedachtenis aan één van de belangrijkste presidenten en idealisten van Amerika is een van de sobersten van Amerika.

Jefferson was bijzonder gecharmeerd van de neoklassieke architectuur uit het oude Griekse Rijk, daarom leek het passend om een monument te ontwerpen dat doet denken aan het Pantheon in Rome. Je hebt van hieruit zicht op het Witte Huis. Hier staat 6 meter hoge bronzen beeld van Jefferson met zijn gezicht naar het noorden naar het Witte Huis is gekeerd. Het is bedoeld ter nagedachtenis aan de Verlichting en aan Jefferson als filosoof en staatsman.

Wij hebben dit alleen vanuit de bus gezien dus was blij een redelijk duidelijk foto te hebben kunnen schieten het is wel een stukje wat bij Washington hoort natuurlijk.

De Korean War Memorial

is een monument ter herdenking van de soldaten die stierven tijdens de Koreaanse Oorlog van 1950 tot 1953. Het werd op 27 juli 1995, 42 jaar na het einde van de oorlog, onthuld door president Bill Clinton en Kim Young-Sam, president van Zuid- Korea. Het monument bestaat uit 19 twee meter grote beelden van patrouillerende soldaten. Ten noorden van de beelden ligt de United Nations Wall, een muur met een lijst van de 22 landen die hulp stuurden bij de Koreaanse Oorlog. Ten zuiden van de beelden staat een granieten muur met daarop de beeltenissen van meer dan 2400 soldaten.

Het Vietnam Veterans Memorial

is een nationaal oorlogsmonument, opgedragen aan de Amerikaanse soldaten die stierven in de Vietnamoorlog. Het bekendste deel van het monument is de Memorial Wall, twee lange zwarte granieten muren van 75 meter lang, ontworpen door Maya Ying Lin. De muur werd opgericht in 1982 en er staan alle namen op van de gesneuvelden in de oorlog. In de muur zien de bezoekers naast de naam ook hun eigen reflectie: verleden en heden komen samen.

Iets verder staat een bronzen standbeeld, ‘The Three Soldiers’ genaamd, dat een iets traditioneler element moest toevoegen aan het moderne monument. Een ander standbeeld, het Vietnam Women’s Memorial, is opgedragen aan alle vrouwen die hun land dienden in de oorlog, waaronder veel verpleegsters.

Ik zei al wij waren op zondag in Washington, niet een gewone dag maar vaderdag wel dit was bij het monument heel duidelijk te zien een bijzondere ervaring.

Het National Air and Space Museum

onderdeel van het Smithsonian Institution, is gehuisvest in 2 faciliteiten:

een gebouw aan de Mall in Washington, DC en het Udvar-Hazy Center op Washington Dulles International Airport, Virginia.

Samen herbergen ze 60.000 artefacten en verwelkomen meer dan 8 miljoen bezoekers per jaar.

Opgericht in 1946  onder de naam National Air Museum. Het eerste grote kunstobject dat aan de collectie van het museum werd toegevoegd, was de tweedekker die werd gebruikt voor de eerste succesvolle vlucht van de gebroeders Wright in 1903. In 1966 begon het museum met het verzamelen van voorwerpen van de missies van de nationale luchtvaart- en ruimtevaartbestuur (NASA) en van meer historische voorwerpen, en zijn naam werd veranderd in het National Air and Space Museum. Ans en ik zijn hier niet binnen geweest later hoorden we dat het er enorm druk was en je moest vechten voor een plekje, wij hadden ook geen spijt.

De verbinding tussen Oost en West in de National Gallery of Art
De verbinding tussen Oost en West in de National Gallery of Art

De National Gallery of Art

is een wereldberoemd museum voor beeldende kunst. In 1941 werd het neoclassicistische museumgebouw plechtig geopend door president Roosevelt. In dat gebouw vind je nu een uitgebreide collectie kunst van de middeleeuwen tot de 19de eeuw, met onder andere werk van Vermeer, Rembrandt, Van Gogh en Da Vinci. In het oostelijke museumgebouw uit 1978 zijn hedendaagse werken tentoongesteld, waaronder werk van Pollock, Picasso, Warhol en Lichtenstein. In 1999 werd er een grote beeldentuin geopend, die onder meer werk bevat van Miró en Louise Bourgeois. Er waren ook nu diverse exposities dus maar even een compilatie gemaakt. Ook waren er diverse restaurants.

De verbinding tussen de gebouwen Oost en West is een installatie van Leo Villareal aangebracht. Meer dan 41.000 LED-knooppunten verlichten en creëren abstracte configuraties die letterlijk je weg verlicht terwijl je van het ene naar het andere gebouw via een ondergrondse hal loopt. Heel apart en mooi

De collectie van het museum, omvat ongeveer 141.000 schilderijen, tekeningen, foto's, sculpturen en vormen van nieuwe media die zich uitstrekken tot in de middeleeuwen.

Smithsonian National Museum of the American Indian

Het museum heeft een van 's werelds meest uitgebreide collecties Native American-objecten, foto's, artefacten en media. Het gebouw (volledig ontworpen door native architecten) is een van de meest visueel opvallende DC's, met zijn kromlijnige structuur en kalksteenmateriaal, ontworpen om te lijken op rotsformaties die zijn aangetast door wind en water gedurende duizenden jaren.

De collecties van het museum vertegenwoordigen meer dan 12.000 jaar geschiedenis in 1.200-plus inheemse culturen uit Noord- en Zuid-Amerika. Deze objecten variëren van het esthetische tot het religieuze tot het historische en dragen bij aan een uitgebreide catalogus van de Indiaanse cultuur.

Een paar standbeelden;

Het Vredesmonument van Washington District van Colombia, Albert Einstein, voor het witte huis Meade standbeeld - ter ere van George Meade een militair officier bekend uit de slag om Gettysburg, de 19e-eeuwse president Andrew Jackson  op het plein vlak bij het Witte Huis en ga maar door.

Dit was Washington in vogelvlucht! We hebben veel gezien veel om over na te denken als we thuis zijn morgen met een paar stops op weg naar

New Jersey Terugblik

Een bloem op de National Cemetery
Een bloem op de National Cemetery